Verslag WTOC 1 – Friese Boys 1 dd 18 maart 2023

Friese Boys wint verdiend van WTOC

W.T.O.C. 1 – Friese Boys 1    0-3       (0-2)

Na de afgelaste wedstrijd vorige week tegen V en V’68 stond de derby op het programma tegen rode lantaarndrager WTOC. Met nog 10 wedstrijden te gaan is de nood voor WTOC hoog en punten pakken een noodzaak. Friese Boys staat op een verdienstelijk gedeelde 4e plaats met Birdaard en doet mee om een periodetitel. Na de sneeuw van vorige week was het uitermate goed vertoeven op een zonnig sportpark “de Wygeast” in Oudwoude.

Pupil van de week was Ditmer van der Land, die het net liet bollen, daarna kon de aftrap genomen worden onder leiding van scheidsrechter A.S. Broersma. WTOC liet vanaf het begin met kick en rush voetbal zien dat ze op de helft van Friese Boys wilde voetballen en door de 2e bal te winnen tot kansen te komen. Friese Boys had daar rekening mee gehouden en de verdedigers Oane van der Heide, Niels de Vries, Rienk Postma gaven de aanvallers weinig ruimte en anders was daar libero Jelmer Bloem, die de helpende hand bood. De 1e corners/vrije trappen waren voor Friese Boys die door Luutzen Postma naast werd geschoten. Taede van der Ploeg kopte voor WTOC naast . In de 16e minuut was het wel raak toen Nick de Graaf een corner ineens het doel van keeper Johannes Zuidersma indraaide, Dirk Jan Heidstra kopte voor de zekerheid de bal nog tegen de touwen 0-1. In de 28e minuut had Friese Boys 0-2 moeten maken toen Matthias Scholtus met een steekpass Nick de Graaf vond en zijn afgemeten voorzet kon Pieter van der Zwaag bij de 2e paal vrij binnen tikken. Keeper Zuidersma en een verdediger konden nog redding brengen. Een uitval van WTOC door Tedo de Bruin werd op het laatste moment door een sliding onschadelijk gemaakt door Jelmer Bloem. WTOC probeerde voor rust nog de gelijkmaker te forceren onder leiding van Nyckle Smeding, maar keeper Jelmer Boorsma hield zijn doel schoon. Nadat een corner met een uiterste krachtsinspanning door keeper Zuidersma uit de bovenhoek werd getikt, werd er in de 41e minuut wederom een corner van Nick de Graaf door Dirk Jan Heidstra ingekopt 0-2.

In de 2e helft WTOC wat alles uit de kast haalde om de aansluitingstreffer te forceren, maar het vernuft ontbrak. Andries van der Zwaag van Friese Boys speelde een puike wedstrijd en dat was nodig op het middenveld. Friese Boys creëerde daarentegen voldoende kansen, Pieter van der Zwaag 2x (assist Nick de Graaf en Nick de Graaf 2x (assist van Pieter van der Zwaag). Keeper Johannes Zuidersma onderscheidde zich met prima reddingen. In de 78e minuut was het Dirk Jan Heidstra die bij de 2e paal Dirk Greijdanus, voor een leeg doel slide hij de bal naast. In de 85e minuut besliste Friese Boys de wedstrijd toen Matthias Scholtus, Pieter van der Zwaag bediende en hij behield overzicht zodat Luutzen  Postma binnen kon tikken 0-3. Scheidsrechter Broersma had geen moeilijke middag en floot even later af.

Friese Boys behield voor de 1e keer dit seizoen de nul en komt op 32 punten, in de stand bleef het onveranderd, alle teams bovenin wonnen. WTOC blijft rode lantaarndrager en de afstand tot een nacompetitieplek Ouwe Syl is 9 punten met nog 9 wedstrijden te gaan.
Friese Boys speelt op 25 maart 2023 thuis tegen het degradatie knokkende Ternaard om 14.30 uur. Daarna volgen nog 2 thuiswedstrijden tegen Birdaard en V en V’68.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra