Verslag YVC 1 – Friese Boys 1 zaterdag 27-8-2022

YVC 1 – Friese Boys 1                       5-1       (1-1)

Tegen kersverse  4e klasser YVC uit de stad IJlst werd er een oefenwedstrijd gespeeld. YVC werd vorig seizoen kampioen en won 21 wedstrijden en verloor 1 wedstrijd. Er werd om 12.00 uur een oefenwedstrijd gespeeld. Het vroege tijdstip was gepland vanwege de wedstrijd Oud Friese Boys tegen Oud Heerenveen. Helaas bleek Oud Heerenveen te weinig spelers te hebben, in 2 dagen kon er geen vervanging worden gevonden voor het toetje op de familiedag/startdag van Friese Boys. Bij deze wedstrijd waren maar weinig supporters aanwezig op dit vroege tijdstip.

Friese Boys startte in de volgende opstelling:

Keeper Danny Veenstra achterhoede Oane van der Heide, Aldert Hietkamp, Andries van der Zwaag, Kevin Regnerus, middenveld Jelmer Brinkman, Matthias Scholtus, Jelmer Bloem, voorhoede Luutzen Postma, Nick de Graaf en Pieter van der Zwaag, wissels Pier Kempenaar, Dirk Greijdanus, Jesse van Balen, Marwan Egeh.

Na 1 minuut stilte, vanwege het overlijden van Alice Machiela-Koster startte Friese Boys uitstekend en dat resulteerde in een grote kans voor Nick de Graaf, helaas leverde dat geen goal op. Beide teams hadden gevaarlijke corners in de eerste 20 minuten, maar gescoord werd er niet. In de 24e minuut schoot Pieter van der Zwaag van afstand, de keeper was ter plekke. YVC leek daarna uit een counter te scoren, maar de inzet ging voorlangs. In de 30e minuut een uitstekende actie van Nick de Graaf en in de 16 meter werd hij overduidelijk vastgehouden, helaas de scheidsrechter van dienst gaf geen penalty. Friese Boys zette weer aan en een actie van Nick de Graaf belandde bij Matthias Scholtus die prima binnen tikte 0-1. YVC was dichtbij de gelijkmaker uit een corner, de rebound werd over geschoten. YVC drong Friese Boys terug met hun veldspel/loopacties en het leek een kwestie van tijd voordat de gelijkmaker zou vallen. Toch had Pieter van der Zwaag nog een hoogstandje op de achterlijn met een hakje achter het standbeen passeerde hij de tegenstander, helaas zijn voorzet kwam net niet bij Nick de Graaf terecht. Luutzen Postma leek uit een corner te scoren, maar met kunst en vliegwerk loste YVC dit op. In de 43e minuut kwam de gelijkmaker toch, toen een voorzet van YVC vanaf de linkerkant door Kevin Regnerus niet naar de zijkant werd gekopt, maar in de voeten van een speler van YVC, die wel raad wist met dit cadeautje 1-1. De laatste kans was voor Nick de Graaf, die een corner van Luutzen Postma naast volleerde.

In de 2e helft kwamen Pier Kempenaar, Dirk Greijdanus, Jesse van Balen, Marwan Egeh binnen de lijnen voor Pieter van der Zwaag, Luutzen Postma, Kevin Regnerus, Oane van der Heide.

In de 47e minuut creëerde YVC een hele grote kans, maar alleen voor keeper Danny Veenstra ging de inzet naast. Toen Aldert Hietkamp in de 49e minuut op avontuur ging en de bal werd ontfutseld, kon Marwan Egeh en keeper Danny Veenstra de breedtebal niet voorkomen en zo kon er binnen getikt worden door YVC 2-1. Paar minuten later was het 3-1, toen Jelmer Bloem balverlies leed en de bal vliegensvlug werd verplaatst, het schot van de 16 meter kon niet worden geblokt/tegen gehouden 3-1.

Friese Boys probeerde het wel, maar de passes kwamen niet aan of sprongen van de voet op dit kunstgras. Toch leek Nick de Graaf de aansluitingstreffer te scoren, toen de keeper de bal inleverde, helaas zijn inzet vanaf 25 meter over de keeper ging net naast. YVC was daarna de heersende ploeg, zowel in duels en veldspel en dat leverde na enkele hachelijke situaties in de 69e minuut 4-1 op, toen er niet adequaat werd in gegrepen. Na 4 wissels probeerde Friese Boys de bakens te verzetten, een crosspass van Andries van der Zwaag werd door Dirk Greijdanus net over gekopt. Friese Boys was niet bij machte om druk uit te oefenen. In de slotfase kreeg YVC nog enkele mogelijkheden, waarvan er 1 werd benut, vanaf de rechterkant werd een YVC speler vrij gespeeld en zijn voorzet werd bij de 2e paal tegen de touwen gekopt 5-1. Na 2 wedstrijden tegen Bakkeveen, WTOC die bij vlagen vermakelijk waren kon Friese Boys vandaag niet overtuigen.

Dinsdag 30 augustus staat er een oefenwedstrijd thuis tegen ASC op het programma om 20.00 uur.