Verslag Friese Boys 1 – Birdaard 1 dd 2 oktober 2024

Zaterdag 12 oktober 2024

In een meeslepend duel delen Friese Boys en Birdaard de punten.

Friese Boys 1 – Birdaard 1      3-3       (1-2)

Friese Boys kon vorige week tegen Trynwalden prima tegenstand bieden, maar door een ongelukkig eigen doelpunt werd Trynwalden na een uur in een zetel geholpen en won uiteindelijk terecht. Tegen de rode lantaarn Birdaard met 0 punten nieuwe kansen.

De opstelling van Friese Boys was gelijk aan vorige week.

Onder leiding van scheidsrechter A. Jansen uit Grollo kon pupil van de week Siebren Hietkamp zijn goal scoren en kon de wedstrijd beginnen. Onder frisse weersomstandigheden opende Friese Boys stormachtig met kansen voor Riemer Atema (voorlangs), Sander Hoekstra (over).

Toen de storm was geluwd, liet Birdaard van zich spreken en kreeg het ook kansen. Keeper Jesse Komrij van Friese Boys bleef attent en wist een aantal malen tijdig in te grijpen. Nick de Graaf schoot een vrije trap op de onderkant van de lat en een aantal corners waren gevaarlijk, maar geen goals. Birdaard opende in de 34e minuut de score, toen Ruerd Kloosterman na een klutssituatie af kon drukken 0-1. In de 38e minuut werd het zelfs 0-2, toen een doortikker ineens door Lennaert Kooistra op de pantoffel werd genomen. Friese Boys toonde al eerder veerkracht tegen V en V’68 uit Garijp en Birdaard liet in de vorige wedstrijden zien een voorsprong niet te kunnen behouden. De mannen van voormalig trainer van Friese Boys Martin Brandsma verdedigden met hand en tand en dat leverde een fysiek duel op, waar de leidsman het lastig mee had. Sil Klaver en Pieter van der Zwaag konden de voorwaartsen bij regelmaat vinden. Spits Sander Hoekstra ging binnen het strafschopgebied onderuit en een strafschop werd gegeven. Sander bleef koel en zette de ruststand op het scorebord 1-2.

In de 2e helft kwam Pier Kempenaar in het veld voor Sieds Bijker, die weinig bruikbare ballen kreeg. Friese Boys was strijdbaar en kwam regelmatig in de buurt van de keeper van Birdaard. In de 72e minuut viel de verdiende gelijkmaker, toen een corner van Nick de Graaf door Sander Hoekstra werd binnen gekopt 2-2. Birdaard zag de bui al weer hangen en het leek nog erger te worden, maar Pier Kempenaar en Sander Hoekstra (paal) verzuimden de trekker over te halen. Libero Aldert Hietkamp, Oane van der Heide, Jelmer Brinkman en Rienk Postma hadden het lastig en werden een paar keer verdedigend ondersteund door Pieter van der Zwaag. In de 79e minuut kreeg Birdaard een vrije trap te nemen van 25 meter en Lennaert Kooistra wist daar wel raad mee en schoot onberispelijk in de bovenhoek 2-3. Friese Boys was niet geknakt, want in de 83e minuut zorgde de goed ingevallen Luutzen Postma met een uitstekende diepe bal op Nick de Graaf, dat Nick met een lob over de keeper de gelijkmaker kon aantekenen 3-3. Ilian Egeh, Luut Faber en Dirk Greijdanus kwamen nog in het veld om de 3 punten binnen te slepen. Er volgden nog 15 enerverende minuten, waar beide teams kansen kregen. Luut Faber had een paar uitstekende passes en vooral de actieve Nick de Graaf was een paar keer dichtbij een treffer, maar Birdaard wist van geen wijken. Birdaard leek de winnende treffer te maken, pardoes viel een diepe bal op het hoofd van een speler van Friese Boys het strafschopgebied binnen, maar de vrijstaande spits van Birdaard richtte naast. De scheidsrechter floot na bijna 100 minuten voetbal voor het einde en een gelijkspel konden beide teams wel mee leven. Friese Boys, in de competitie nog niet op voorsprong gekomen, toonde weer veerkracht en Friese Boys voetbalman in hart en nieren Bokke Dijkstra was voor het eerst dit seizoen aan de lijn kon dit zeker waarderen.

Birdaard is van de hatelijke 0 af en steeg naar plek 13, de rode lantaarn is in het bezit van VIOD. Trainer Ayelt van Zuiden van Friese Boys had verwacht na de 2-2, de buit binnen te halen, maar roemde toch de werklust van de spelers, toen Friese Boys met 2-3 achter kwam. Volgende week moet nummer 10 Friese Boys (4 punten) in en tegen de nummer 6 Veenwouden (6 punten) spelen, de laatste wedstrijd voor de herfstbreak. Vorig seizoen werd er met veel strijd de punten mee genomen door Friese Boys, eindstand 1-2, goals Pier Kempenaar en Aldert Hietkamp en was handhaving in de 4e klasse een feit. Veenwouden heeft dit seizoen in beker en competitie thuis nog niet verloren, net als vorig seizoen een bijna onneembare vesting. Friese Boys heeft in Garijp laten zien een lastige opponent V en V’68 te kunnen verslaan. In deze 4e klasse C is alles mogelijk met vele regioclubs in deze competitie.

Verslag: Hielke de Graaf

logofb
  • Mient Mulder
Datum: 19-10-2024
  • Komende zaterdag (28 september) vindt er een evenement plaats in Garyp. Er kan daardoor enige hinder zijn bij het parkeren. Vriendelijk verzoek aan de spelers, begeleiders en supporters van uw vereniging om de auto zoveel mogelijk te parkeren bij de basisschool (De Wrâldpoarte) of de parkeerplaats aan de Brandsmaloane.