Verslag Friese Boys 1 – Birdaard 1 dd 1 april 2023

Friese Boys neemt revanche tegen Birdaard

Friese Boys 1 – FC Birdaard 1                       1-0       (0-0)

De 2e thuiswedstrijd opeenvolgend tegen subtopper FC Birdaard. Op 12 november 2022 versloeg Birdaard met 4-1 Friese Boys, dus van revanchegevoelens was zeker sprake. Birdaard trad aan met een bijna volledige selectie, daarentegen miste Friese Boys Andries van der Zwaag, Dirk Greijdanus, Dirk Jan Heidstra en Aldert Hietkamp. Friese Boys won vorige week moeizaam van Ternaard en in Birdaard werd de wedstrijd tegen WTOC op het laatste moment afgelast.

Friese Boys speelde met rouwbanden, omdat Friese Boys supporter Aldert de Vries vorige week zaterdag op 57 jarige leeftijd kwam te overlijden. Pupil van de week Silvan van der Meulen liet na een 1 minuut stilte op een winderig sportpark De Saedkampe het net bollen. Scheidsrechter R. Vonk uit Hoogkerk floot daarna voor het begin. De 1e kans was voor Pier Kempenaar die een lange bal op waarde inschatte, helaas alleen voor de keeper was hij niet scherp om direct af te ronden. Ruerd Kloosterman van Birdaard liep al vroeg in de wedstrijd tegen een gele kaart op na een charge op Marwan Egeh. In de 14e minuut leek Birdaard op voorspong te komen, een schotje van Lennaert Kooistra werd losgelaten door keeper Jelmer Boorsma, gelukkig was Luutzen Postma attent en roste de bal weg. In de 31e minuut wederom een lange bal over alles en iedereen heen, Pier Kempenaar leek de bal alleen voor de keeper Reinder Rients Poortinga op Nick de Graaf te spelen, helaas ging dat mis. Even later een voorzet van de uitstekend spelende Riemer Atema, helaas schoot Pier Kempenaar over. Beide teams grossierden in foute passes door de wind en het hobbelige veld. De laatste kans was voor Ruerd Kloosterman die uit de draai naast schoot. Ruststand 0-0

In de 2e helft beide teams ongewijzigd en vanaf acquit was het Birdaard met de wind in de rug die voor dreiging zorgde. Riemer Atema ging er aan de rechterkant vandoor en bediende Pieter van der Zwaag, helaas zijn inzet ging naast. In de 55e minuut was het wel raak toen de actieve Matthias Scholtus op avontuur ging en vanaf links de bal voortrok en de energieke Luutzen Postma was er als de kippen bij om de 1-0 binnen te tikken. Even later was het Birdaard speler Wilco van Kammen die een corner bijna binnen kopte, maar captain Jelmer Bloem, Oane van der Heide, Rienk Postma en keeper Boorsma konden de treffer voorkomen. In de 69e minuut kopte Hidde Kingma rakelings over na een onterechte corner. Bij Friese Boys kwamen Sil Klaver, Ilian Egeh, Niels de Vries in het veld voor Pier Kempenaar, Marwan Egeh en Riemer Atema. Birdaard creëerde de nodige corners, maar Friese Boys overleefde deze indraaiers. Birdaard probeerde alles of niets te spelen en kreeg 3 grote kansen, waaronder een kopbal van Ruerd Kloosterman, maar keeper Boorsma had de engel op de lat en Niels de Vries haalde nog een bal van de lijn. Friese Boys kreeg counter mogelijkheden, deze werden onzorgvuldig uitgespeeld door Pieter van der Zwaag en Nick de Graaf. Na 97 minuten spelen vond scheidsrechter Vonk het genoeg en kon Friese Boys als gelukkigste ploeg van het veld stappen.

Beide trainers Friese Boys Ayelt van Zuiden en van Birdaard Martin Brandsma waren het er wel over eens dat het een wedstrijd was met passie en strijd waar een gelijkspel meer op zijn plaats was geweest. Birdaard speelt volgende week tegen koploper Opende. Friese Boys mag het thuis opnemen tegen  V en V’68 die tegen degradatie strijd, in Garijp werd het 2-2.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra