Verslag Friese Boys 1 – V en V ’68 1 dd 8 april 2023

Friese Boys verzuimt te winnen van V en V’68

Friese Boys 1 – V en V’68 1               1-1       (1-1)

De inhaalwedstrijd tegen V en V’68 uit Garijp was voor beide teams een wedstrijd met belangen. V en V’68 staat op de nacompetitieplaats nummer 12 en heeft een overwinning nodig om Ropta Boys en Dokkum te achterhalen. Friese Boys kent weelde, strijdt mee voor een periode en heeft een winst nodig om in de top 3 te blijven staan, wat aan het eind van de competitie recht kan geven op de periode van Opende. Friese Boys kent na de winterstop wisselvallige wedstrijden met de nodige wisselingen in het team per wedstrijd, toch vallen de resultaten mee en werd in 2023 uit 8 wedstrijden 16 punten behaald.

Na een vervelende blessure was captain Aldert Hietkamp terug, dat gold ook voor Andries van der Zwaag, Dirk Jan Heidstra, en de jarige Ilian Egeh waren de nieuwe spelers in de basis ten op zichte van vorige week tegen Birdaard.

Pupil van de week Jesse van der Bij opende de wedstrijd door te scoren en daarna liet scheidsrechter B.M. Leistra uit Leek de wedstrijd beginnen. Friese Boys startte furieus en in de 4e minuut was het al raak toen Dirk Jan Heidstra op links er vandoor ging en zijn voorzet door spits Pieter van der Zwaag werd binnen getikt 1-0. Friese Boys ging door Matthias Scholtus bereikte Nick de Graaf, die enkele spelers omspeelde en zijn voorzet vanaf de achterlijn in het strafschopgebied werd door de gasten ternauwernood weggewerkt. In de 14e minuut leek Friese Boys op rozen te zitten toen Luutzen Postma werd neergelegd in het strafschopgebied, de scheidsrechter besliste strafschop, Luutzen Postma belastte zich daarmee, maar keeper Wichard de Vries ranselde de inzet uit het doel. Na deze tegenvaller werd het spel van Friese Boys minder en de gasten uit Garijp voelden dat er wat te halen viel. In een rommelig verloop van de 1e helft was het keeper Jelmer Boorsma van Friese Boys die een aantal kansen pareerde. Het leek op een 1-0 ruststand uit te draaien totdat een inworp van Rienk Postma werd teruggefloten omdat hij een paar meter smokkelde. De inworp van V en V’68 kwam bij de goed spelende Berend Wijmenga terecht die de bal liet vallen voor Jouke de Vries en zijn voorzet werd in de 45e minuut ingekopt door Jan Jouke Schievink.

Ruststand 1-1.

In de 2e helft bleef het spel rommelig, mede door een slecht bespeelbaar hobbelig veld. Beide teams grossierden in veel foute passes, weinig kansen, maar strijd was zeker aanwezig. Ilian Egeh en Oane van der Heide werden vervangen door Dirk Greijdanus en Niels de Vries door wisselingen in het team leek Friese Boys frisser te spelen en elkaar beter te vinden. Dirk Greijdanus was al dichtbij een treffer, maar maaide van dichtbij over de bal. In de 80e minuut leverde Matthias Scholtus een voorzet af en deze kwam tegen de hand aan van een V en V’68 speler, wederom besliste de scheidsrechter een penalty, Aldert Hietkamp belaste zich daarmee maar wederom kwam keeper Wichard de Vries als winnaar uit de strijd en werd er niet gescoord. Friese Boys moest onder leiding van libero Andries van der Zwaag in de slotfase alle zeilen bijzetten om de counters van de gasten onschadelijk te maken. Beide teams probeerden het nog wel om tot kansen te komen, maar gescoord werd er niet meer. Eindstand 1-1.

Friese Boys liep toch een punt uit op nummer 4 Lions’66, die verloor van Drogeham, waardoor de 2e periode naar Drogeham ging. V en V’68 klom door het resultaat naar de 11e plaats. Friese Boys neemt het volgende week op in en tegen Ouwe Syl, die een oorwassing kreeg van Harkema Opeinde met 0-6. Ook deze wedstrijd met belangen Ouwe Syl staat ook op een nacompetitieplaats en Friese Boys staat bovenaan in de 3e periode.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra