Friese Boys 1 – Ouwe Syl 1 dd 19-11-2022

Friese Boys 1 – Ouwe Syl 1   3-2       (1-1)

Na de nederlaag vorige week tegen Birdaard stond het team van trainer Ayelt van Zuiden en leider Jan Kempenaar met beide benen op de grond. Sinterklaas aangekomen in Kollumerzwaag deelt cadeautjes uit en Friese Boys wilde graag thuis het cadeau van 3 punten uitpakken. Vorig jaar behaalde Friese Boys na 26 wedstrijden 20 punten en bij winst zou de teller al op 16 punten staan. De tegenstander Ouwe Syl had WTOC vorige week met 8-0 verslagen en met 9 punten uit 7 wedstrijden staat Ouwe Syl onderin de middenmoot.

Onder leiding van scheidsrechter G.J. Lania  trapte de pupil van de week Mark de Graaf af en scoorde vanaf de 16 meter bij keeper Dennis Wieringa. De spelers moesten hun goed prepareren, omdat de temperatuur met de zon en de oostenwind onder nul was. Friese Boys probeerde het initiatief naar zich toe te trekken en in de 1e minuut bij een verre bal op spits Pieter van der Zwaag moest keeper Dennis Wieringa direct aan de bak en was net op tijd om de bal weg te rossen. Ouwe Syl was niet van plan om cadeautjes te verstrekken en liet in de duels van zich spreken. Na een corner van Friese Boys, die niks opleverde was het in de 11e minuut Pieter van der Zwaag die op randje buitenspel overzicht behield en de diep sprintende Nick de Graaf op maat bediende met een prachtige steekpass langs 2 verdedigers. Oog in oog met keeper Dennis Wieringa bleef Nick de Graaf koel en tikte de bal langs de keeper 1-0. Een mooie opsteker voor Friese Boys. In de 13e minuut leek Dirk Jan Heidstra te scoren uit een corner van Nick de Graaf maar zijn inzet werd op de lijn geblokt  en de daarop volgende corner leverde niets op. Andries van der Zwaag richtte nog een keer over de kruising. Ouwe Syl probeerde de bakens te verzetten met lange ballen. In de 24e minuut werd een overtreding begaan door de goed spelende Aldert Hietkamp bestraft met een vrije trap aan de rechterkant, Remco Kooistra zorgde voor een inswinger, Wesley van Empel was attent en in een melay van spelers werd de gelijkmaker binnen getikt 1-1.

Daarna een periode in de wedstrijd dat zich vooral op het middenveld afspeelde en de achterhoedes op scherp stonden. In de 29e minuut ging Dierk Jan Heidstra erop links van door en zijn voorzet in het 5 meter gebied kon niet worden gemist door Pieter van der Zwaag met het hoofd, maar toch ging zijn kopbal naast. In de 35e minuut had keeper Jelmer Boorsma een uitstekende redding na een ongelukkige opbouw van de Friese Boys achterhoede. Er werd nogal wat commentaar geleverd in deze fase en daar was de scheidsrechter niet van gediend, dat liet hij ook merken door reprimandes te geven, de kaarten bleven op zak en ondanks de kansjes van Nick de Graaf  bleef de ruststand 1-1.

In de 2e helft vloog Friese Boys uit de startblokken en dat leverde corners op. Nick de Graaf was al dichtbij een treffer, dit kon voorkomen worden middels een corner en deze werd uitstekend genomen door Luutzen Postma, Dirk Jan Heidstra was er als de kippen bij om het laatste zetje te geven 2-1. Ouwe Syl was nog niet van de schrik bekomen toen Andries van der Zwaag een uitstekende pass gaf langs de zijlijn aan Nick de Graaf, die na een individuele actie op de achterlijn van de 16 meter overzicht behield en Pieter van der Zwaag kon vrij binnen schuiven 3-1. In de 66e minuut een uitstekende redding in de bovenhoek van keeper Dennis Wieringa op een kopbal van de hard werkende Jelmer Bloem na voorbereidend werk van Luutzen Postma. Friese Boys kreeg genoeg ruimte om te counteren, want de tegenstander probeerde met lange ballen de 16 meter te bereiken, maar Aldert Hietkamp, Rienk Postma en Niels de Vries heersten, helaas was Friese Boys in de aanvallende uitvoering onzorgvuldig. Ilian Egeh en Dirk Greijdanus kwamen in het veld voor Luutzen Postma de hard werkende Matthias Scholtus. In de 81e minuut kwam er toch een klutssituatie in de 16 meter, Rienk Postma en keeper Jelmer Boorsma leken dit klusje te klaren, maar Auke Heidinga was alerter in tikte de aansluitingstreffer binnen voor Ouwe Syl 3-2. Alle hens aan dek in de slotfase, ondanks dat er ook nog pieten in het veld kwamen, waren er geen grote kansen meer te noteren en werd er niet meer gescoord. Friese Boys speler Nick de Graaf en Ouwe Syl speler Sjoerd van der Mey kregen nog een gele kaart in de 2e helft. Trainer Ayelt van Zuiden gaf aan dat het billenknijpen was na de 3-2, maar door strijd en hard werken van het hele team werd deze terechte winst over de streep getrokken.

Friese Boys pakte met deze winst een gedeelde 2e plaats in de 4e klasse B samen met Lions ‘66 en Birdaard. Zaterdag 26 november 2022 speelt Friese Boys in en tegen Marrum om 14.30 uur, de laatste wedstrijd in en tegen Marrum was in het seizoen 2012/2013, toen won Friese Boys met 1-0, doelpunt Jelle de Graaf.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra