Friese Boys JO14 kampioen tegen GSVV JO14 dd 24-12-2022

Friese Boys JO14 is er zaterdag in geslaagd kampioen te worden in de derde klasse. Onder grote publieke belangstelling werd er na een opkomst met muziek, vuurwerk en fakkels om 12.00 uur afgetrapt op sportpark de Seadkampe.

Friese Boys stond in punten gelijk met GSVV, maar de gasten hadden op doelsaldo 1 doelpunt meer dus er moest vandaag gewonnen worden en dat leek Friese Boys maar al te goed te begrijpen want de eerste lange bal op Jacob de Boer die op snelheid langs de verdediging van GSVV snelde leverde de thuisploeg gelijk een treffer op binnen een minuut. 1-0.

Met deze stand ging Friese Boys nu virtueel over GSVV heen. Lang kon Friese Boys niet genieten van de voorsprong want 5 minuten later kwam GSVV weer op gelijke hoogte doordat de organisatie bij Friese Boys achterin niet goed stond en de bal niet goed werd weggewerkt en GSVV hier optimaal van profiteerde. 1-1.

Nog geen 5 minuten later kwam GSVV, wederom na geklungel achterin bij Friese Boys, op voorsprong. Na een lange bal kon de spits eenvoudig de bal binnen werken en de bezoekers uit Gerkesklooster op een 2-1 voorsprong zetten. Even leek het er op dat het kampioenschap Friese Boys uit handen werd genomen maar de hoop kwam snel terug nadat arbiter Luimstra Friese Boys een strafschop toe diende na een overtreding.

Vanaf 11 meter bleef aanvoerder Sytse Haarsma rustig en trok de stand weer gelijk. 2-2. Friese Boys begon weer te leven en dat straalde er na de gelijkmaker weer vanaf en dat leverde op slag van rust de voorsprong op. Via een versnelling van Jacob de Boer die goed overzicht hield was het Paul Veenstra die Friese Boys op een 3-2 ruststand zette.

De tweede helft was nog geen minuut onderweg of Jacob de Boer maakte de tweede van de middag en bracht de stand op 4-2. Opnieuw was zijn snelheid een dodelijk wapen voor Friese Boys. De goals vielen na rust zo snel achter elkaar dat de wedstrijd na een kwartier al ruimschoots beslist was want nog geen 2 minuten na de 4-2 van Jacob de Boer was het wederom Paul Veenstra die ook zijn naam voor de tweede keer op het scorebord zag verschijnen en de stand op 5-2 bracht.

De wedstrijd leek al beslist maar Jacob de Boer was nog niet klaar met het maken van doelpunten vandaag want hij maakte door zijn snelheid en de rust voor de keeper nog de 6-2 en de 7-2 op identiek dezelfde manier. Friese Boys leek op weg naar het kampioenschap maar GSVV gaf zich nog niet gewonnen en zorgde nog voor een mooi slot van deze wedstrijd want de eerste mogelijkheid van de tweede helft leverde de bezoekers een eretreffer op. Via de lange aanvaller die gemakkelijk door de verdediging wandelde en de bal snoeihard achter de verder uitstekend keepende Marvin Westra schoot en de stand op 7-3 bracht.

GSVV zette de laatste 5 minuten nog aan en zag de bal ook nog eens op de stip belanden nadat een afstandsschot van GSVV op een hand van een Friese Boys speler belandde en  arbiter Luimstra een strafschop aan GSVV toekende. Doelman Marvin Westra koos de goede hoek en raakte de bal met zijn vingertoppen maar kon niet voorkomen dat de bal snoeihard in het net verdween en de stand terug werd gebracht naar 7-4. 11 doelpunten in een rechtstreeks kampioensduel leverde het massaal toegestroomde publiek een fantastische middag op vol spektakel.

Na het laatste fluitsignaal van arbiter Luimstra stroomde het veld vol met uitzinnige supporters en kon Friese Boys JO14 worden gehuldigd als kampioen van de derde klasse. De medailles en de bloemen werden overhandigd aan spelers, trainers en staf door Jelmer Brinkman en Wietse de Graaf. Na de prijsuitreiking kregen de spelers patat in de kantine en volgde een rondrit door het dorp op de wagen van sponsor Gerrit van der Wal.

Een fantastische prestatie van de JO14 die onder leiding van trainers Renze Veenstra, Bowy de Boer en grensrechter Oane van der Heide een geweldig seizoen doormaakten waarin er maar liefst 47 doelpunten werden gemaakt en er slechts 7 doelpunten werden geïncasseerd.

Na de winterstop volgt er een nieuwe uitdaging voor de JO14 in de tweede klasse.

Verslag: Renze Veenstra

Foto’s: Sake Beerstra