Verslag Dokkum 1 – Friese Boys 1 dd 21 januari 2023

Dokkum 1– Friese Boys 1       2-3       (2-1)

Na de dikke nederlaag van vorige week tegen Rottevalle was het afwachten wat voor reactie de equipe van Ayelt van Zuiden tegen het lastig verslaanbare Dokkum zou geven. In de 1e competitiewedstrijd na de winterstop zijn de doelstellingen vaak gewijzigd en het spel is anders. Dokkum staat op een penibele plaats in de onderste regionen en probeert punten te sprokkelen wat ze voor de winterstop al deden.
Friese Boys is na 3 seizoenen verlost van de onderste plaatsen en moet weer in een goede reeks terecht komen om mee te kunnen doen voor de bovenste plaatsen en mogelijk een periode.

Op het moeilijk bespeelbare veld werden vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Wagenaar vele duels uitgevochten en dat ging soms wel eens over de schreef. De scheidsrechter was coulant en probeerde zo weinig mogelijk kaarten uit te delen. Luutzen Postma en een middenvelder van Dokkum kregen wel 1 getoond. Er werd ook nog gevoetbald. De 1e kans was voor Nick de Graaf, die naast schoot. Dokkum was dichtbij een treffer via een kopbal, maar keeper Jelmer Boorsma redde. Bij een hoekschop van Dokkum in de 6e minuut gleed Matthias Scholtus uit bij de 1e paal en dat verraste keeper Jelmer Boorsma en zo lag de bal ineens in het net 1-0, doelpunt Nick de Bruin, mooie opsteker voor Dokkum. Friese Boys probeerde met variatie in het spel tot kansen te komen. In de 20e minuut was het Dirk Jan Heidstra die er vandoor ging en Pier Kempenaar bij de 2e paal vond, zijn inzet ging tegen de paal, Nick de Graaf leek te scoren, maar de Dokkum verdediging blokte op het laatste moment. In de 28e minuut kwam Pier Kempenaar in botsing met de keeper en dat leverde Pier een blessure op en Pieter van der Zwaag was zijn vervanger. In de 31e minuut leek Dokkum uit een vrije trap te scoren, maar de kopbal was een prooi voor de keeper. In de 33e minuut werd een onnodige corner weggegeven door keeper Jelmer Boorsma, hij kon de corner wegstompen, helaas niet ver genoeg, want Nick de Bruin kon de rebound vrij inschieten en zo kwam Dokkum op een comfortabele voorsprong 2-0. Friese Boys moest aan de bak, want als Dokkum het spel kon ontregelen, dan probeerden ze dat. Toch kwam Friese Boys op 2-1 toen een vrije trap van Luutzen Postma op het hoofd kwam van Pieter van der Zwaag, zijn inzet werd door Aldert Hietkamp verlengd met het hoofd en tot ontsteltenis van de keeper viel de bal binnen. Dokkum probeerde de scheidsrechter te beïnvloeden door bij elke beslissing reactie te geven. Er was 12 minuten blessuretijd en beide teams kregen nog 2 kansen Dokkum (voorlangs en tegen de keeper en Friese Boys (Matthias Scholtus naast en Pieter van der Zwaag tegen de keeper). Rust 2-1.

Voordat de 2e helft startte had Friese Boys een gezamenlijke warming up en vanaf akiet was het Friese Boys dat op zoek ging naar de gelijkmaker. Corner van Nick de Graaf werd nog nipt uit de doelmond over de achterlijn gekopt. Even later leverde een actie van Dirk Jan Heidstra een vrije trap buiten het strafschopgebied op, Luutzen Postma belastte zich daarmee en krulde de bal over de muur, de lange keeper kon de inzet in de bovenhoek niet voorkomen en de gelijkmaker was een feit 2-2. Moet gezegd worden dat het verdedigingsblok met Andries van der Zwaag, Oane van der Heide, Rienk Postma en Aldert Hietkamp scherp speelden, zodat de behendige voorwaartsen van Dokkum niet tot kansen konden komen. In de 67e minuut werd een corner van Nick de Graaf door de keeper de verkeerde kant uitgestompt en zo kon Luutzen Postma de bal binnen tikken 2-3. De keeper vond dat hij gehinderd werd, terwijl zijn eigen spelers hem in de weg liepen. De scheidsrechter bleek niet te vermurwen na het commentaar en bleef bij zijn beslissing. Dokkum wisselde in kort tijdsbestek 3x om nieuw elan in het team te brengen. Jelmer Bloem en Matthias Scholtus waren centraal heersend, maar de counter werd door de voorwaartsen Pieter van der Zwaag en Nick de Graaf onzorgvuldig uitgespeeld. Marwan Egeh verving nog Luutzen Postma in de slotfase. Dokkum leek de gelijkmaker aan te tekenen in de 86e minuut, maar keeper Jelmer Boorsma redde. In de blessuretijd kreeg Dokkum nog een vrije trap te nemen, zelfs de keeper was mee, maar libero Aldert Hietkamp wist de bal uit de doelmond weg te koppen. Daarna floot de scheidsrechter af en kon Friese Boys sinds 15 jaar weer 3 punten meenemen.

Trainer Ayelt van Zuiden vond de mentale weerbaarheid en de veerkracht van de Friese Boys spelers doorslaggevend en de FIFA activiteit op de avond ervoor met vele spelers/trainer droeg daar zeker aan bij. Volgende week zaterdag 28 januari 2023 staat om 14.30 uur de thuiswedstrijd tegen Lions’66 op het programma. De laatste wedstrijd van de 1e reeks. Op zaterdag 18 mei 2019 werd de enige confrontatie in Kollumerzwaag tussen beide teams door de Lions gewonnen met 1-2. Pier Kempenaar scoorde toen voor Friese Boys en zal er helaas niet bij zijn. Lions’66 doet het uitstekend en staat op een gedeelde 4e plaats, 4 punten achter Friese Boys met 1 wedstrijd minder. Friese Boys stijgt naar de 2e plaats, omdat de wedstrijd van Drogeham was afgelast.

Verslag: Hielke de Graaf