Verslag Friese Boys 1 – ASC 1 dinsdag 30-8-2022

Friese Boys 1 – ASC 1                       5-0       (4-0)

De laatste oefenwedstrijd werd gespeeld tegen 5e klasser ASC. ASC had nog geen wedstrijd gespeeld en voor Friese Boys was dit de 4e wedstrijd. Na 3 kunstgraswedstrijden, kon er eindelijk thuis op gras worden gespeeld. Onder leiding van scheidsrechter Dennis Bosgraaf werd er om 20.00 uur afgetrapt.

Friese Boys startte in de volgende opstelling keeper Jelmer Boorsma achterhoede Aldert Hietkamp, Oane van der Heide, Andries van der Zwaag, Marwan Egeh middenveld Rienk Postma, Jelmer Bloem, Matthias Scholtus voorhoede Pieter van der Zwaag, Dirk Greijdanus en Pier Kempenaar wissels Nick de Graaf, Jelmer Brinkman, Luutzen Postma.

Friese Boys startte furieus en ASC werd onder druk gezet en er ontstonden kansen, waarvan in de 9e minuut Pieter van der Zwaag de score opende met een inzet in de kruising, na een voorzet van Andries van der Zwaag 1-0. ASC probeerde op te bouwen maar dat mislukte bij regelmaat, waardoor Friese Boys via de zijkanten gevaar stichtte. In de 15e minuut kwam de goed spelende Rienk Postma in bal bezit en zijn voorzet werd met een zweef kopbal door Dirk Greijdanus afgemaakt 2-0. De achterhoede van Friese Boys maakte een stabiele indruk onder leiding van Aldert Hietkamp en ASC kwam niet tot kansen. Friese Boys kwam op 3-0 toen Jelmer Bloem, Andries van der Zwaag in de diepte stuurde en zijn voorzet werd door Pier Kempenaar afgemaakt. Spits Dirk Greijdanus profiteerde van onderscheppingen van Jelmer Bloem en Matthias Scholtus en drukte af vanaf 16 meter en zijn schot ging via de binnenkant van de paal binnen 4-0. ASC kwam in de slotfase van de 1e helft een paar keer gevaarlijk door, maar de schoten gingen naast. Rust 4-0.

In de 2e helft kwamen Nick de Graaf, Jelmer Brinkman, Luutzen Postma in het veld voor Marwan Egeh, Pier Kempenaar en Rienk Postma. Het spelbeeld bleef onveranderd, Friese Boys heerste, helaas de effectiviteit was minder. Er werd te snel gezocht naar de beslissende pass. Toch zorgde Matthias Scholtus halverwege de 2e helft in de rebound voor de 5-0 uit een corner van Nick de Graaf. Friese Boys kreeg voldoende kansen om de score uit te breiden, maar het vizier stond niet meer op scherp.

ASC kwam bijna niet in de buurt van keeper Jelmer Boorsma mede door prima verdedigend werk van Aldert Hietkamp, Oane van der Heide en Andries van der Zwaag, daardoor bleef de 0 op het bord. Invallers Pier Kempenaar en Marwan Egeh zorgden voor nieuw elan, Luutzen Postma en Jelmer Brinkman werden aan de zijkanten regelmatig bereikt, maar de voortzetting was regelmatig onnauwkeurig of ASC stond goed te verdedigen. De laatste actie was van Nick de Graaf die een solo doeltreffend leek af te ronden, helaas zijn inzet ging rakelings langs de kruising. Daarna floot de scheidsrechter Dennis Bosgraaf af.

Aanstaande zaterdag staat de 1e bekerwedstrijd op het programma in en tegen kersverse 3e klasser Kootstertille om 14.00 uur.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra