Verslag Friese Boys 1- Drogeham 1 dd 16-12-2023

Friese Boys laat punt(en) liggen tegen Drogeham

Friese Boys 1 – Drogeham 1            1-2          (0-1)

Vorige week werden er punten gemorst in Rottevalle, ondanks een man meer in de 2e helft. De laatste wedstrijd voor de winterstop was thuis tegen Drogeham. Drogeham staat net boven de streep op een 10e plaats met 7 wedstrijden 7 punten en Friese Boys staat op een 5e plaats met 8 wedstrijden 15 punten. Jelmer Brinkman en Pieter van der Zwaag stonden in de basis in plaats van Sander Hoekstra en Niels de Vries.

Melle Bosma liet als pupil van de week het net bollen en daarna liet scheidsrechter A. Haan uit Zuidhorn de wedstrijd beginnen. Friese Boys pakte direct het initiatief en de 1e kans was voor Pieter van der Zwaag die in 2e minuut naast kopte na een actie van Nick de Graaf. In de 10e minuut schoot Pier Kempenaar over, na voorbereidend werk van Marwan Egeh. In de 14e en de 16e minuut werd Nick de Graaf in het strafschopgebied getoucheerd, scheidsrechter Haan wuifde dit weg. In de 18e minuut was Pieter van der Zwaag dichtbij, maar zijn inzet ging naast. Drogeham probeerde het wel via de vleugels, maar de voorzetten waren een prooi voor de verdedigers van Friese Boys.

VAR

In de 22e minuut een memorabel moment. Nick de Graaf ging op avontuur en een verdediger van Drogeham belemmerde dit met een sliding in het strafschopgebied. De verdediger zat op de grond en zou de bal wegwerken, maar deed dat met de hand. De leidsman besliste penalty. Toen werd er geroepen steunarm. Tot een ieders verbazing kwam de scheidsrechter terug op zijn beslissing en dat zonder een VAR, terwijl de sliding al was uitgewerkt en de handsbal duidelijk was.

Drogeham komt op voorsprong

Drogeham kwam beter in de wedstrijd na deze beslissing en kwam in de 28e minuut op voorsprong. Een corner werd ingebracht en keeper Jelmer Boorsma liet de bal uit zijn handen glippen, Stefan Bloem was er als de kippen bij om binnen te tikken 0-1. Net als vorige week moest de equipe van Ayelt van Zuiden in de achtervolging. In de 38e minuut kopte Marwan Egeh rakelings naast uit een corner van Nick de Graaf. Drogeham kreeg nog een paar kansjes, maar gescoord werd er niet meer.

Friese Boys komt verdiend langszij

In de 2e helft startte Friese Boys uitstekend. In de 50e minuut soleerde Nick de Graaf door de defensie en gaf Pieter van der Zwaag een intikker, maar de verdediging kon net redding brengen. In de 55e minuut werd Drogeham speler Alex Helder met een 2e gele kaart van het veld gestuurd na een fysieke reactie op een overtreding van Pier Kempenaar. Net als vorige week een man meer situatie voor Friese Boys. Luutzen Postma was al dichtbij, maar keeper Oedzen Stienstra hield zijn doel schoon. De opbouw van achteruit met Oane van der Heide, Marwan Egeh, Rienk Postma verliep moeizaam en daardoor moesten Andries van der Zwaag en Matthias Scholtus bij regelmaat corrigerend optreden. Riemer Atema kwam Jelmer Brinkman vervangen. In de 63e minuut kreeg Friese Boys loon naar werken. Een voorzet van Rienk Postma werd gekopt door Pieter van der Zwaag en de goed spelende Nick de Graaf kwam in het strafschopgebied, omspeelde zijn tegenstander en ramde de bal met rechts tegen de touwen 1-1. Sander Hoekstra en Niels de Vries kwamen daarna in het veld voor Luutzen Postma en Rienk Postma.

Drogeham komt onverwacht op voorsprong

Friese Boys ging vol voor de winst en bij Drogeham was het alle hens aan dek en schoten de ballen als vuurpijlen weg. Toch kwam Drogeham spits Nanne Storm na een individuele actie in scoringspositie, maar zijn inzet ging naast. In de 74e minuut was het wel raak toen een uittrap van de keeper van Drogeham door de achterhoede niet kon worden weggewerkt en Nanne Storm was het goudhaantje en prikte raak 1-2. Friese Boys probeerde via de zijkanten de spitsen in stelling te brengen. Nick de Graaf was in de 78e minuut dichtbij na een assist van Pieter van der Zwaag, zijn inzet ging rakelings naast. Keeper Jelmer Boorsma was attent na een schot van een Drogeham speler. Pier Kempenaar werd in de 85e minuut in stelling gebracht door Nick de Graaf, maar hij raakte de bal verkeerd en zo ging ook deze kans verloren. Andries van der Zwaag kreeg nog rood in de slotfase van scheidsrechter Haan. In de laatste minuten was het ballen erin pompen in het strafschopgebied van Drogeham, gescoord werd er niet meer. Drogeham was de gelukkigste en kon 3 punten bijschrijven. Wederom een teleurstellend resultaat voor Friese Boys die de kater van vorige week niet weg kon spoelen.

Op donderdag 28 december speelt Friese Boys in de zaal van Buitenpost

De voorrondes van de Haan Westerhof futsalcup, de 1e wedstrijd van Friese Boys begint om 19.15 uur. De tegenstanders zijn ASC, GSVV en Buitenpost. Zaterdag 13 januari 2024 staat de inhaalwedstrijd thuis tegen Veenwouden op het programma.

Verslag: Hielke de Graaf