Verslag Friese Boys 1 – Harkema Opeinde 1 dd 11-2-2023

Friese Boys en Harkema Opeinde houden elkaar in evenwicht

Friese Boys 1 – Harkema Opeinde 1  1-1       (0-0)

Vorige week verloor Friese Boys ongelukkig van VIOD en het was aan de equipe van trainer Ayelt van Zuiden om tegen Harkema Opeinde resultaat te boeken om de 2e plaats te behouden. Friese Boys won voor de winterstop verrassend in Harkema met 2-1. Harkema Opeinde had vertrouwen getankt vorige week door WTOC met ruime cijfers te verslaan 5-0 en kwam daarmee op 16 punten, maar staat met een 9e plaats wel in de degradatiezone.

Pupil van de week Sven Nicolai liet het net bollen en daarna liet scheidsrechter Mark Ypma uit Franeker de bal rollen. In de beginfase waren beide teams aan elkaar gewaagd. Het 1e wapenfeit  was van Andries van der Zwaag met een schot, de keeper stond op zijn post. In de 13e minuut was het Matthias Scholtus die na een foutje van Fokke Spinder van dichtbij naast schoot. Er waren wel corners over en weer, maar beide doelmannen Jelmer Bloem (Friese Boys) en André de Graaf (Harkema Opeinde) hielden hun doel schoon. Rondom de 25e minuut kregen de gasten 3 kansen, maar Paul van der Heide wist deze niet te benutten. In de 34e minuut werd een vrije trap van Luutzen Postma door keeper De Graaf uit de bovenhoek geranseld. Even later was Paul van der Heide weer dichtbij, maar keeper Bloem tikte de bal uit de hoek. De laatste kans was voor Friese Boys, toen een voorzet van Rienk Postma, Nick de Graaf bereikte, maar alleen voor de keeper, kon zijn sliding worden geblokt.

Rust 0-0.

In de 2e helft kwam Harkema Opeinde goed uit de startblokken, keeper Bloem moest redden in een 1 tegen 1 situatie na een steekpass. In de 54e minuut was het wel raak, toen Ronald van der Wal in balbezit kwam aan de rechterkant en zijn schot vanaf 18 meter diagonaal in het hoekje werd geprikt, keeper Bloem ging gestrekt, maar kon er net niet bij 0-1. Friese Boys had moeite om tot kansen te komen, moet gezegd worden dat Harkema Opeinde organisatorisch prima stond te verdedigen. In de 68e minuut was het Dirk Jan Heidstra die in het strafschopgebied zijn inzet van dichtbij naast zag gaan.

Friese Boys probeerde met 4 wissels meer energie in de wedstrijd te krijgen. Ilian Egeh, Marwan Egeh, Riemer Atema en Dirk Greijdanus kwamen in het veld voor Matthias Scholtus, Luutzen Postma, Jelmer Brinkman en Oane van der Heide. Harkema Opeinde had problemen in de organisatie met hun wissels en door de wisselingen bij Friese Boys. De invallers brachten meer power en voetbal in het team, waardoor Friese Boys de bovenliggende partij werd. In de 80e minuut was het raak. Een voorzet van Dirk Jan Heidstra vanaf links dwarrelde door de verdediging en kwam bij Dirk Greijdanus terecht die alleen voor de keeper uiterst koel bleef en tikte de gelijkmaker binnen 1-1. Friese Boys kreeg nog enkele kopkansjes maar Pieter van der Zwaag wist deze niet te benutten. De achterhoede van Friese Boys onder leiding van Aldert Hietkamp moest alle zeilen bijzetten, want de middenvelders en voorwaartsen van de gasten waren in goeden doen. Na een handvol blessuretijd floot de prima fluitende scheidsrechter Ypma af.

Trainer Ayelt van Zuiden kon wel leven met een gelijkspel tegen een bij vlagen prima spelend Harkema Opeinde. Harkema Opeinde blijft op de 9e plaats staan, liet zien dat ze te laag op de ranglijst staan en kon zich uitstekend meten met Friese Boys.

Door de andere uitslagen blijft Friese Boys op de 2e plaats met 29 punten en koploper Opende blijft winnen en staat met 41 punten fier bovenaan. De komende 2 weken hoeft Friese Boys geen competitie te spelen. Donderdag 23 februari wordt er in Holwerd geoefend tegen 5e klasser Holwerd. De competitie wordt op 4 maart hervat in en tegen de ongenaakbare koploper Opende. De laatste winst in Opende was in het seizoen 2013/2014, toen Friese Boys met een 2-1 winst de punten pakte, goals van Sean Humphries en Erik Hilboezen.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra