Verslag Friese Boys 1 – Ropta Boys 1 dd 3-2-2022

Friese Boys 1 – Ropta Boys 1            3-1       (2-0)

Wat een feestje was het op De Saedkampe. De jeugdteams van Friese Boys JO9, JO11-2, JO13, JO17, JO19 gaven het voorbeeld door te winnen, Friese Boys 2 onder leiding van coach Wietze Boorsma zette ‘s middags met een klinkende winst De Monnik aan de kant met 4 goals van schaduwspits Dirk Greijdanus.
De spelers van Friese Boys 1 was dit niet ontgaan en stonden vol zelfvertrouwen aan de aftrap om de Friese Boys aanhang te laten zien, dat ze de punten thuis wilden houden.Pupil van de week Willem Henstra opende de score in de rebound via keeper Frans Postmus. De wedstrijd werd eerder gespeeld vanwege de WK wedstrijd Nederland tegen USA. Om 14.00 uur liet scheidsrechter A. Haarsma uit Menaldum de bal rollen.

Friese Boys moest noodgedwongen wat schuiven in de opstelling, omdat Aldert Hietkamp en Andries vd Zwaag niet in de basis starten. Friese Boys startte vol overtuiging met Matthias Scholtus en Nick de Graaf als aanjagers. Extra sfeer werd gemaakt door de jeugd van Friese Boys, die de trommel aangeboden door Lieuwe Jaring Feenstra veelvuldig gebruikten. Dit was wel nodig in de ijskoude weersomstandigheden. De eerste kansen waren voor Pieter van der Zwaag, die rakelings over en naast schoot. Ropta Boys leek wakker geschud en kwam meer op de helft van Friese Boys. De achterhoede Niels de Vries, Rienk Postma en captain Jelmer Bloem gaven geen krimp en speelden een puike wedstrijd, zodat keeper Jelmer Boorsma weinig te doen kreeg. Halverwege de 1e helft was het de goed spelende Jelmer Brinkman die op rechts op avontuur ging en samen met Nick de Graaf een ruimte vond in de achterhoede van Ropta Boys. Nick de Graaf gaf een afgemeten voorzet aan de mee geslopen Pier Kempenaar, die van dichtbij de openingstreffer kon binnenkoppen 1-0. De spelers van Friese Boys bulkten van de adrenaline, want een paar minuten later was het Dirk Jan Heidstra die via de midden en daarna uitweek naar links een perfecte voorzet losliet en bij de 2e paal stond Pieter van der Zwaag om de 2-0 binnen te koppen. Dirk Jan Heidstra liep nog tegen een gele kaart op, na een ongelukkige overtreding. Friese Boys probeerde voor rust de score uit te breiden, maar keeper Frans Postmus wist dit te voorkomen en ranselde nog een vrije trap van Nick de Graaf uit de kruising en zo werd er gerust met een zeer terechte 2-0 voorsprong.

In de 2e helft leek Ropta Boys uit een ander vaatje te tappen en kwam beter in de wedstrijd, dit leverde meer werk op voor de achterhoede van Friese Boys. Grote kansen leverde dit nog niet op voor Ropta Boys, vanuit de counter loerde Friese Boys op uitvallen en die kwamen er bij regelmaat. In de 68e minuut was het Luutzen Postma die met een uitstekende pass Pier Kempenaar bereikte, de vlag bleef omlaag en de uitlopende keeper Frans Postmus werd verschalkt met een sliding door Pier in de breedte en daar was Pieter van der Zwaag, die de wedstrijd in het slot gooide 3-0. wat een weelde zal menig supporter hebben gedacht. Vorige week een winst gestolen in Marrum en nu een ruime voorsprong. Ropta Boys probeerde het wel om de eer te redden, Geert Linthof was dichtbij, maar keeper Jelmer Boorsma tikte de bal uit de bovenhoek. Even later een corner van Ropta Boys, keeper Jelmer Boorsma werd gehinderd en Jelmer Castelein was er als de kippen bij om het laatste tikje te geven. De rustig leidende scheidsrechter Haarsma besliste dat de goal geldig was en de eretreffer stond op het scorebord 3-1. Friese Boys was weer wakker, Luutzen Postma, Pieter van der Zwaag, Pier Kempenaar kregen kansen, maar er werd te gehaast omgesprongen met deze mogelijkheden. Het geloof bij Ropta Boys ontbrak in de slotfase, dit kwam zeker door de duelkracht van de equipe van Ayelt van Zuiden die geen kansen meer weg gaf. Ilian Egeh, Oane van der Heide, Andries van der Zwaag kwamen in de 2e helft nog in het veld voor Jelmer Brinkman, Luutzen Postma en Pieter van der Zwaag.   De eindstand werd behaald met een verdiende 3-1 winst.

In een bomvolle kantine werd de voetbaldag afgesloten met een mooi toetje de winst van het Nederlands elftal onder leiding van admiraal en coach Louis van Gaal. Jong en oud waren aanwezig, ook de selectie van Ropta Boys waren van de partij. Zo moest kantinebaas Wietse de Graaf met zijn vrijwilligers alle zeilen bijzetten om een ieder te voorzien van een hapje en een drankje. Het bestuur van Friese Boys wil een ieder bedanken, die aan deze succesvolle dag heeft bijgedragen.

Friese Boys staat met 22 punten uit 10 wedstrijden en na de resultaten op de andere velden op een fiere 2e plaats op de ranglijst in de 4e klasse B. Koploper Opende heeft 28 punten en is ongeslagen. Zaterdag 10 december de laatste wedstrijd dit jaar in en tegen promovendus Drogeham, die WTOC met 0-5 een oorwassing gaf. Drogeham doet het uitstekend met een 3e plaats op de ranglijst. Zou Friese Boys dit memorabele jaar af kunnen sluiten met een goed resultaat in deze topper op sportpark It Doltsje?, komt allen, de wedstrijd begint om 14.30 uur.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra