Verslag Friese Boys 1 – Ropta Boys 1 dd 9 maart 2024

Friese Boys wint verdiend van Ropta Boys

Friese Boys 1 – Ropta Boys 1         4-2       (2-0)

Na een zwaar bevochten gelijkspel vorige week in Anjum was rode lantaarndrager Ropta Boys de tegenstander. Vergeleken met de vorige wedstrijd stonden Aldert Hietkamp, Luut Faber en Sander Hoekstra in de basis. Ropta Boys (5 punten) werd vorig jaar met 0-4 verslagen door Friese Boys,  knokt wekelijks voor de punten om dichterbij Harkema Opeinde (8 punten) te komen.

Promotie/degradatie
In de 4e klasse C ontlopen de meeste teams elkaar niet veel en wekelijks zijn er verrassingen. Er zijn 3 periodes voor promotiewedstrijden. Er zijn 2 periodes van 12 wedstrijden en de 3e periode gaat naar de hoogste op de ranglijst, die geen periode heeft, dat kan plaats 3 of 4 op de ranglijst zijn. Friese Boys staat met 22 punten 4 punten achter de nummer 4 Drogeham. De nummer 13 degradeert en de nummers 11 en 12 spelen nacompetitie. Friese Boys staat 7 punten voor op Anjum, die op plaats 11 bivakkeert, maar toch deze week van Dokkum won. Als Friese Boys niet in de grijze middenmoot terecht wil komen, dan moest er gewonnen worden.

Friese Boys start uitstekend
Op sportpark De Saedkampe was het nodige zand gestrooid en dat kwam het spel in de loop van de wedstrijd niet ten goede. Pupil van de week Jelrik Brouwer opende de score en daarna liet scheidsrechter W.L. Stoetman aftrappen. Friese Boys startte uitstekend en de gasten moesten alle zeilen bijzetten om niet op achterstand te komen. Een vrije trap in de 3e minuut van Nick de Graaf van Friese Boys leek in de kruising te verdwijnen, maar keeper Frans Postma tikte de inzet uit de kruising. De daarop volgende corner van Luutzen Postma was een prooi voor spits Sander Hoekstra die overtuigend de 1-0 op het scorebord schoot. Friese Boys ging door en domineerde in de 1e helft met Jelmer Brinkman en Nick de Graaf als aanjagers. Luut Faber en Rienk Postma wonnen ook bij regelmaat de duels. Ropta Boys grossierde in overtredingen en vooral spits Jan Bandstra kwam een paar keer te laat en zijn bewaker Oane van der Heide werd geraakt, gelukkig kon hij door. De scheidsrechter had genoeg van het geschreeuw binnen en buiten de lijnen en gaf een reprimande aan de trainer van Ropta Boys, daarna was het wel wat rustiger. In de 19e minuut werd Pieter van der Zwaag onderuit getrokken en vanaf 18 meter kon Luutzen Postma aanleggen en met een curve ging de bal over de muur en via de binnenkant van de paal stond de 2-0 op het scorebord. Even later moest Luutzen Postma aangeslagen het veld verlaten voor Niels de Vries. Friese Boys kreeg kansen, Sander Hoekstra kreeg de grootste, alleen voor de keeper, maar zijn inzet ging over. In de 40e minuut werd Rutger Torensma van Ropta Boys de diepte in gestuurd, keeper Jelmer Boorsma was net te laat en gelukkig voor Friese Boys, rolde de bal naast. Ruststand 2-0.

Ropta Boys komt terug in de wedstrijd
Met de wind in de rug was het te verwachten dat Ropta Boys de lange bal ging spelen en van daaruit de afvallende bal proberen te winnen. Net als vorige week tegen Anjum kwam ook Ropta Boys feller uit de kleedkamer. In de 50e minuut leverde dat de aansluitingstreffer op, toen een vrije trap van Gosse Jan Visser door de wind gedragen over Aldert Hietkamp heen ging en door Tjidsger Braaksma werd binnen gekopt 2-1. Friese Boys was niet van slag en binnen 10 minuten vergrote Friese Boys de voorsprong. Toen een lange bal van Nick de Graaf door Sander Hoekstra werd op gepikt en uit de draai van 25 meter volgde er een lob over keeper Postmus en dat betekende 3-1.

Daarna speelde Ropta Boys alles of niks met een extra spits erbij en Friese Boys werd terug gedrongen. In de 79e minuut kwam Rutger Torensma in balbezit en net buiten het strafschopgebied loste hij een schot en via de hand van keeper Boorsma ging de bal over de doellijn 3-2. Er werden wissels ingebracht Marwan Egeh en Oane Wiersma (na lang blessureleed) kwamen in het veld. In de 88e minuut werd Nick de Graaf door Pieter van der Zwaag de diepte in gestuurd, na enkele passeeracties en blokduels leek keeper Postmus de bal te kunnen pakken, maar hij liet deze los en zo kon Nick op wilskracht de 4-2 intikken. Daarna waren er grote kansen voor Friese Boys, Pier Kempenaar en Oane Wiersma werden gestuit door keeper Postmus. Sil Klaver en Jelmer Bloem (lang blessureleed) kwamen nog in het veld, gescoord werd er niet meer. Eindstand 4-2.

De equipe van Ayelt van Zuiden Friese Boys won verdiend.
Zaterdag 16 maart staat de wedstrijd in Noordbergum op het programma om 14.30 uur. De thuiswedstrijd werd kansloos met 1-5 verloren. Ropta Boys heeft een vrije zaterdag.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra