Verslag Friese Boys 1 – Ternaard 1 dd 25 maart 2023

Zaterdag 25 maart 2023 Friese Boys moeizaam langs Ternaard

Friese Boys 1 – Ternaard 1     3-1       (1-1)

Na de winst op rode lantaarndrager WTOC stond de wedstrijd tegen Ternaard op het programma, die op de voorlaatste positie bivakkeert en dit jaar nog geen punten heeft gehaald. Ternaard had thuis een afstraffing gekregen van Friese Boys 1-8. De punten zijn broodnodig voor Ternaard om de nacompetitie te kunnen behalen. Friese Boys doet het uitstekend en staat op een gedeelde 4e plaats met 32 punten. Bij Friese Boys ontbraken Dirk Jan Heidstra en Niels de Vries, daardoor moest er noodgedwongen weer geschoven worden in de opstelling. Marwan Egeh en Kevin Regnerus kregen een basisplaats toebedeeld.

Pupil van de week Ryan Humphries opende de score en even later liet scheidsrechter Hoovenstat uit Stavoren de wedstrijd beginnen. Door de harde wind en zo nu en dan een bui en een hobbelig speelveld hadden beide teams moeite elkaar te vinden. Ternaard liet in de duels zien dat ze knokten voor hun laatste kans met hierna nog 8 wedstrijden te spelen. Desondanks kwam Friese Boys op voorsprong in de 7e minuut toen een corner van Luutzen Postma bij de 2e paal door Pieter van der Zwaag breed werd gekopt en captain Jelmer Bloem kon vrij inkoppen, keeper Nanning Bulthuis was kansloos. In de 13e minuut was het bijna weer raak, toen een corner van Luutzen Postma door Marwan Egeh rakelings naast werd gekopt. Ternaard herpakte zich en was daarna de bovenliggende partij. Roel Hoekstra schoot in de korte hoek bijna raak en een vrije trap ging rakelings over. In de 19e minuut leek een corner van Ternaard een prooi voor keeper Jelmer Boorsma, hij werd door zijn eigen speler uit balans gebracht en moest de bal loslaten, uiteindelijk kon Simon van der Weg van Ternaard uit deze scrimmage de gelijkmaker binnenschuiven 1-1. Friese Boys moest alle zeilen bijzetten om niet op achterstand te komen en er werd zelfs nog een inzet van de lijn gehaald. In de 36e minuut stuurde Pier Kempenaar, Pieter van der Zwaag de diepte in, de uitlopende keeper Bulthuis leek verschalkt te worden, maar de bal ging net naast. Er was bij beide teams voldoende passie en strijd, Ternaard deed niet onder voor Friese Boys, maar gescoord werd er niet meer voor rust. Rust 1-1.

In de 2e helft werd Kevin Regnerus vervangen door Oane van der Heide. In de 51e minuut schoot Andries van der Zwaag naast na een actie van Pieter van der Zwaag. In de 54e minuut was het raak toen Luutzen Postma, Nick de Graaf bereikte die de verdedigers van Ternaard uitspeelde en alleen voor de keeper niet zelfzuchtig was en Pieter van der Zwaag kon van dichtbij liet binnenkoppen 2-1. Ternaard was dichtbij de gelijkmaker toen een corner werd ingekopt en Friese Boys met kunst en vliegwerk een goal wist te voorkomen. Friese Boys leek op 3-1 te komen, toen Nick de Graaf op avontuur ging, zijn voorzet zou door Pieter van der Zwaag worden ingetikt, maar hij werd duidelijk vastgehouden, de scheidsrechter liet doorspelen. Even later ging Andries van der Zwaag op solotoer en in het strafschopgebied werd er een overtreding begaan en de scheidsrechter wees nu wel naar de stip. De penalty werd door Luutzen Postma op overtuigende wijze binnengeschoten 3-1. Oane van der Heide op het middenveld uitstekend spelend en samen met Matthias Scholtus en Rienk Postma zorgden voor de nodige aanvoer naar de voorwaartsen. Invaller Dirk Greijdanus leek nog te profiteren van een verdedigingsfout, maar schoot voorlangs. Pieter van der Zwaag kreeg de laatste kans, maar keeper Bulthuis redde en na enkele minuten blessuretijd floot de scheidsrechter voor het einde.

Eindstand 3-1.

Ternaard ontbeerde aanvallend kracht en dat blijkt dit seizoen het euvel te zijn, niet minder dan de tegenstander zijn, maar uiteindelijk geen punten. Friese Boys schuift na het verlies van de Lions’66 op naar de 3e plaats. Zaterdag 1 april staat om 14.30 uur de thuiswedstrijd tegen Birdaard op het programma. De equipe van Ayelt van Zuiden heeft wat goed te maken na de nederlaag in Birdaard met 4-1. Beide teams doen het verrassend goed in de 4e klasse B en het belooft een interessante wedstrijd te gaan worden.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra