Verslag Friese Boys 1 – Viod 1 dd 24-9-2022

Friese Boys 1 – VIOD 1                      2-1       (0-0)

Na wisselende resultaten in beker en oefenwedstrijden moest het gebeuren in de 1e competitiewedstrijd tegen VIOD uit Driezum. VIOD had een degelijke voorbereiding gehad en is voor Friese Boys een geduchte tegenstander, want de punten gaan regelmatig naar VIOD. KNVB heeft deze week kenbaar gemaakt, dat op de ranglijst de nummers 9,10,11 nacompetitie gaan spelen en de nummer 12,13,14 rechtstreeks degraderen. Voor beide teams van belang om niet te starten met een nederlaag.

Pupil van de week was Youri Leegstra en om 14.30 uur liet scheidsrechter Stewart aftrappen.

Friese Boys liet vanaf het begin zien, dat ze VIOD wilden aftroeven in de duels en tot een snelle treffer wilden komen. Spits Pieter van der Zwaag kreeg de 1e mogelijkheden, schot in de handen van de keeper en een schot rakelings over de kruising op assist van Nick de Graaf. VIOD kreeg met spits Pieter Ele Kuitert ook 2 grote kansen, maar zijn pogingen gingen naast. In de 15e minuut leek Pieter van der Zwaag de scoren te openen, na een perfecte steekpass van Pier Kempenaar, kwam hij vogeltjevrij alleen voor keeper Otte Visser. De keeper wist te redden. Pieter Ele Kuitert kreeg vanaf links een uitstekende mogelijkheid met een curve om te scoren, zijn inzet ging rakelings naast. Luutzen Postma werd op avontuur gestuurd en alleen voor de keeper kon ook Luutzen niet scoren. Beide teams deden niet veel voor elkaar onder in het veldspel. In de slotfase van de 1e helft kreeg Pieter Ele Kuitert op assist van Erik van der Veen wederom een kans, keeper Jelmer Boorsma zag dat de inzet naast ging. De laatste mogelijkheid was voor Friese Boys, na voorbereidend werk van Andries en Pieter van der Zwaag, kopte Dirk Jan Heidstra tegen de kruising. Ruststand 0-0.

In de 2e helft hadden beide teams geen wisselingen gedaan. Friese Boys kreeg in de 50e minuut een corner te nemen, Nick de Graaf belastte zich daarmee en via keeper Otte Visser ging de bal verrassend in het doel 1-0. Dat was een meevaller voor Friese Boys. VIOD moest meer initiatief tonen, maar leek het in deze wedstrijd niet te hebben. De defensie van Friese Boys had het goed voor elkaar, met name Oane van der Heide, Andries van der Zwaag die prima speelden met ondersteuning van Jelmer Brinkman en Rienk Postma. Jelmer Bloem en Nick de Graaf wonnen menig duel op het middenveld tegen de ervaren spelers van VIOD. In de 2e helft kwamen voor beide teams nog wissels in het veld, maar het spelbeeld bleef gelijk. In de 83e minuut leek Pier Kempenaar de wedstrijd te beslissen na een voorzet van Andries van der Zwaag, zijn inzet belandde op de paal. Even later kreeg Friese Boys een corner te nemen en Luutzen Postma krulde deze ineens over de keeper van VIOD in de bovenhoek 2-0. Toch was de aansluitingstreffer dichtbij, toen Gerrit Damstra vanaf rechts op keeper Jelmer Boorsma afkwam, zijn breedtebal werd nipt onderschept door Andries van der Zwaag. In de blessuretijd kreeg VIOD nog een penalty te nemen na een vermeende duwpartij, Erik van der Veen liet keeper Jelmer Boorsma kansloos en daarna floot scheidsrechter Stewart af. Eindstand 2-1.

Gele kaarten waren in deze sportieve wedstrijd voor VIOD Hein Visser en René van der Veen, Friese Boys Dirk Greidanus. Trainer Robert Kleefstra van VIOD vond het een terechte winst voor Friese Boys, die meer beleving en inzet toonden in deze wedstrijd. Daar kon de winnende trainer van Friese Boys Ayelt van Zuiden zich wel in vinden. Friese Boys speelde meer als team en met meer energie om de duels te winnen.

Zaterdag 1 oktober staat de volgende competitiewedstrijd op het programma in en tegen Harkema Opeinde om 14.30 uur. Harkema Opeinde versloeg WTOC met 5-2

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra