Oud Friese Boys – Oud Heerenveen 2-10 (0-5)

Selectie Friese Boys:

Wietse de Graaf, Andre Atema, Tom v/d Beek, Pieter Boersma, Hans Feenstra, Lieuwe Jaring Feenstra, Gerwin v/d Meulen, Hielke de Graaf, Jelle de Graaf, Sipke Dam, Tjitze van der Land jr, Wietse van der Land, Ronald Nauta, Jan Top, Ludo Bosma, Sean Humphries, André Stam en Jan Kempenaar. Trainer Henk de Boer, verzorger Siebren de Boer.

Selectie Heerenveen:

Gertjan Verbeek,Maarten de Jong, Jan de Jonge, Pieter Bijl, Sjoerd Jan Eppinga, Geert Jelle De Vries, Robert Herder, Geert Arend Roorda, Peter Pot, Johan Akkerman, Michel Breuer, Gerald Sibon, Jeffrey Talan, Robin Huisman de Jong en keeper Ernst Pieter Bantema.

Eerder dit jaar zou de wedstrijd al plaatsvinden, helaas kon coach Jan de Jonge van Oud Heerenveen geen team op de been krijgen. Deze selectie met bekende namen van voorheen liet Friese Boys voornamelijk achter de bal aanlopen. Bij opkomst met de kinderen van de Friese Boys spelers waren er natuurlijk ook fakkels die deze opkomst even extra cachet gaf.

Na het fluitsignaal van scheidsrechter Jeen Boringa, geassisteerd door Bote Veenstra en Oetzen Wiegersma kon er worden gestart. Friese Boys onder leiding van trainer Henk de Boer, die in zijn bespreking nog een keer aanstipte te stoppen met voetbal had het druk met de wisselspelers tevreden te houden, maar gelukkig was er een drinkpauze halverwege de helft en loste dat probleem zich op.

In de beginfase was het Friese Boys wat van zich deed spreken met kansen voor Tjitze van der Land jr, Jan Top, helaas inzet naast en een steekpass van Wietze van der Land die werd opgepikt door Hans Feenstra, die alleen voor de keeper breed schoof, maar daar was Michel Breuer die net op tijd kon ingrijpen. Daarna vond Heerenveen het genoeg en liet zien wat passes op de juiste snelheid, op het juiste been, 1x raken, spreiden van de ene naar de andere kant inhield. Geert Jelle de Vries opende het bal van dichtbij op assist van Gerald Sibon, toen Hans Feenstra net te laat was en keeper Sipke Dam ook uit positie was 0-1. Voor de rust had Friese Boys moeite met de eindpass om spits Ronald Nauta te bereiken. Daarentegen liet Pieter Bijl met een werkelijk fantastische lob over keeper Dam heen zien dat hij het voetballen niet was verleerd. Keeper Sipke Dam 1 van de beste keepers die Friese Boys ooit gehad heeft, toonde ondanks zijn 60 plus leeftijd met katachtige reddingen aan, dat hij het keepen niet was verleerd. Libero Pieter Boersma keek na de 1-0 achterstand vanuit de achterhoede de wedstrijd aan en ging zo nu en dan even te pierewaaien, met als gevolg gatenkaas in de achterhoede. Jelle de Graaf moest even aan de noodrem trekken, Pieter Bijl benutte dit buitenkansje. Michael Dinsdag was 1 van de smaakmaker Dat leverde 5 treffers op bij rust 0-5.

In de 2e helft speelde Friese Boys naar de kantine en kon het publiek zien dat Friese Boys wel degelijk een balletje kon trappen onder leiding van Jan Top en Wietse van der Land gingen de Boys op zoek naar treffers. Uit een corner van Lieuwe Jaring Feenstra kopte captain Jan Kempenaar de bal door op de zwevende Wietse de Graaf, die van dichtbij binnen kopte 1-5, onder toeziend oog van zijn supportersschare uit Surhuisterveen. André Stam liet nog even zien hoe je een bal op de borst aan moet nemen met pirouette. Heerenveen zette weer even aan en liet bij tijd en wijle prima voetbal zien, vooral Robert Herder en Gert Jan Verbeek waren op zoek naar treffers en die kwamen er. Ludo Bosma deed een opzichtig drukje in rug en dat kostte Friese Boys wederom een strafschop die onberispelijk werd ingeschoten door Geert Arend Roorda. André Atema, Wietse de Graaf, Tom van der Beek en Hans Feenstra konden positioneel menig aanval voorkomen in de 2e helft en ondersteunden keeper Gerwin van der Meulen uitstekend. Na de wisselingen in het team kwam de dubbel cijfers toch op het scorebord. De hard werkende Hielke de Graaf kon geen potten breken in het centrum, het lukte wel om Gert Jan Verbeek van scoren af te houden. Friese Boys scoorde nog een keer na een aanval via Jelle de Graaf en Jan Kempenaar, kwam de bal bij Jan Top die Ronald Nauta aan het werk zette en alleen voor de keeper van Thor Ernst Pieter Bantema de bal verrassend breed legde en Jan Top kon binnenschuiven. Spits Sean Humphries deed zijn best om een goaltje mee te pikken, helaas lukte dit niet. Het arbitraal trio had het niet moeilijk, hoewel de buitenspelregel toch enkele keren ter sprake kwam. Eindstand 2-10. Doelpunten Heerenveen Geert Arend Roorda 3, Pieter Bijl 3, Peter Pot 2, Geert Jelle de Vries en Robert Herder. Friese Boys Wietse de Graaf en Jan Top jr

Onder uitstekende weersomstandigheden kon de jubileumcommissie onder leiding van Jan Kempenaar terug zien op een mooie wedstrijd met veel goals en gelukkig geen blessures. Zanger Trienes Henstra liet na de wedstrijd menig deuntje horen en zo kon deze avond ook weer in de boeken als geslaagd.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra