Verslag Ouwe Syl 1 – Friese Boys 1 dd 15-4-2023

Friese Boys wint verdient van Ouwe Syl

Ouwe Syl 1 – Friese Boys 1   0-3       (0-2)

Friese Boys moest als medekoploper in de 3e periode naar Oude Bildtzijl afreizen. Ouwe Syl staat op de 12e plaats en dat is een nacompetitieplaats voor degradatie en een winst was nodig om in het spoor te blijven van Dokkum en Ropta Boys. Friese Boys staat op een verdienstelijke 3e plaats en kon goede zaken doen bij winst in de 3e periode. Bij Friese Boys stonden Riemer Atema en Marwan Egeh in de basis, omdat Pier Kempenaar en Dirk Jan Heidstra niet fit waren.

Na het 1e fluitsignaal van scheidsrechter A. van Tuinen uit Workum, die op het laatste moment werd aangesteld, kreeg Rienk Postma van Friese Boys na 1 minuut spelen al een gele kaart. Friese Boys had de wind in de rug, maar de 1e kans was voor Ouwe Syl maar keeper Jelmer Boorsma tikte de bal op het laatste moment over het doel. Daarna een grote kans voor Friese Boys, toen Riemer Atema op rechts Pieter van der Zwaag aanspeelde die met een individuele actie voor de keeper kwam, maar keeper Dennis Wieringa blokte deze inzet. In de 7e minuut was het wel raak, toen Friese Boys een

vrije trap kreeg na een handsbal op 25 meter van het doel, Nick de Graaf wist daar wel raad mee en pegelde dit buitenkansje ineens in de verste hoek 0-1. Daarna een fase wat rommelig voetbal opleverde, want Oude Syl wachtte op foutjes van Friese Boys, maar in balbezit was Ouwe Syl niet secuur in de passing. Moet gezegd worden dat Aldert Hietkamp, Oane van der Heide, Rienk Postma en  Andries van der Zwaag scherp stonden te verdedigen. In de 30e minuut was Wesley van Empel dichtbij een treffer toen keeper Jelmer Boorsma op randje 16 meter de bal losliet, maar hij herstelde zich door zich op de bal te werpen. In een omschakelingsmoment bereikte Pieter van der Zwaag met een pass met buitenkant voet bijna Nick de Graaf, maar Oebele Twijnstra van Ouwe Syl was net op tijd om corner te tikken. In de 32e minuut was het Friese Boys die de voorsprong verdubbelde toen een corner van Nick de Graaf via een speler van Ouwe Syl over de lijn ging 0-2. Op slag van rust werd een vrije trap voor Ouwe Syl op 20 meter van het doel, slim genomen, omdat er niet gewacht werd op het fluitje van de scheidsrechter, keeper Jelmer Boorsma zorgde met een uiterste krachtsinspanning, dat de inzet uit de hoek werd getikt en de rebound werd een corner. Het laatste wapenfeit was voor Luutzen Postma die via Tiemen Helfferich de paal raakte. Ruststand 0-2.

In de 2e helft werd een storm van Oude Syl verwacht, mede met de wind in de rug. De 1e kansen waren voor Marwan Egeh en Riemer Atema, maar de kopballen waren prooi voor keeper Dennis Wieringa. In de 53e minuut kwam een actie van Matthias Scholtus uiteindelijk bij Pieter van der Zwaag, die vanaf rechts de bal voorbij de keeper schoot en mede door een verdediger verdween de bal over de lijn 0-3.

Ouwe Syl probeerde het wel, maar het vernuft ontbrak, want de schoten gingen over en naast. Riemer Atema was dichtbij een treffer, zijn inzet ging rakelings naast. Ilian Egeh en Sil Klaver vervingen Riemer Atema en Rienk Postma. In de slotminuut was er een overtreding in het strafschopgebied op een Ouwe Syl speler, maar de rustig leidende scheidsrechter Van Tuinen liet doorspelen en zo won Friese Boys met degelijk voetbal verdiend van Ouwe Syl. Uitblinker bij Friese Boys was keeper Jelmer Boorsma, die overtuigend keepte.

Ouwe Syl blijft door dit resultaat op de 12e plaats en door de gelijke spelen van Dokkum en Ropta Boys wordt het moeizamer om van de nacompetitie plaats af te komen, volgende week wordt er in Birdaard gespeeld. Met nog 5 wedstrijden te gaan staat Friese Boys uitstekend in de 3e periode met 12 punten uit 4 wedstrijden, Birdaard en Harkema Opeinde zijn de naaste concurrenten met 9 punten. Aanstaande zaterdag speelt Friese Boys de volgende wedstrijd thuis tegen middenmotor Marrum.