Verslag Ropta Boys 1 – Friese Boys 1 dd 14-10-2023

Friese Boys maatje te groot voor Ropta Boys

Ropta Boys 1 – Friese Boys 1            0-4       (0-1)

Na 3 winstpartijen staat Friese Boys aan kop in de 4e klasse C. Een uitstekende seizoenstart voor de equipe van trainer Ayelt van Zuiden. Na de winst tegen Anjum moest de rode lantaarndrager Ropta Boys bestreden worden op sportpark De Fiver in Oosternijkerk. Vorig seizoen eindigde de wedstrijd in 1-1. Bij Ropta Boys was er van keeper gewisseld en stond Frans Postmus op het doel. Bij Friese Boys stond Rienk Postma in de basis in plaats van de afwezige Pier Kempenaar. In het programmaboekje stond vermeld dat Ropta Boys meer als team moest gaan fungeren en dat tegen favorieten altijd een betere wedstrijd werd gespeeld. Friese Boys kon hun borst maar nat maken

Nadat pupil van de week Sybren Osinga van Ropta Boys het net liet bollen werd er onder winderige, zonnige omstandigheden afgetrapt onder leiding van scheidsrechter S. Sital uit Leeuwarden. Friese Boys won de toss (spelregels 2023/2024: de ploeg die de toss wint, kiest welk doel ze zal aanvallen in de eerste helft van de wedstrijd ofwel voor de beginschop), opmerkelijk was dat Friese Boys niet mocht kiezen aan welke kant ze wilden gaan voetballen. Ropta Boys koos ervoor om Friese Boys te laten starten met de wind in de rug.

Beide teams moesten duidelijk wennen aan de omstandigheden en daardoor was de beginfase rommelig. Na een kwartier spelen werd een corner van Nick de Graaf van de lijn gehaald en naast gekopt, de volgende corner van Nick belande bovenop de lat. In de 20e minuut was het wel raak toen Matthias Scholtus, Pieter van der Zwaag aanspeelde en de door bewegende Nick de Graaf op zijn wenken bediende en na een dribbel werd de bal langs keeper Postmus getikt en daar was Luutzen Postma, die de openingstreffer kon binnen tikken 0-1. Na 27 minuten een tegenvaller voor Ropta Boys want de ervaren verdediger Anco Dijkstra moest het veld verlaten en zo werd de achterhoede nog jonger met 3 spelers van 18 jaar. In de 32e minuut leek een dieptebal prooi voor de keeper van Friese Boys Gerwin van der Meulen, maar op de rand van het strafschopgebied, moest hij keuzes maken en leek hij de hand op de bal te hebben en daar was Rutger Torensma, die de bal onder de keeper weg trapte het doel in, de scheidsrechter was gedecideerd en keurde het doelpunt af. Ropta Boys speler Hendrik Willem van der Vorst kreeg nog een mogelijkheid, maar zijn inzet ging voorlangs. Het laatste wapenfeit was voor Friese Boys, toen Nick de Graaf op de verdediging afstoomde en Rienk Postma de kans bood, zijn inzet ging naast. Ruststand 0-1.

In de 2e helft was het afwachten hoe Friese Boys tegen de wind in zou gaan voetballen. Het antwoord werd snel gegeven, want in de 48e minuut ging Riemer Atema en Luutzen Postma er aan de rechterkant vandoor, laatstgenoemde deed de voorzet en een punt van Nick de Graaf zijn schoen bereikte Matthias Scholtus, die in vrije positie vanaf 14 meter de bal in de bovenhoek pegelde 0-2. Ropta Boys kreeg binnen enkele minuten een nieuwe dreun te verwerken. Aan de linkerkant werd een ingooi van Rienk Postma op Pieter van der Zwaag, door Matthias Scholtus opgepikt en met links op het doel geschoten. Keeper Postmus toucheerde de bal en via de binnenkant van de kruising viel de bal in het doel 0-3. Ropta Boys probeerde het daarna wel, met een 3 dubbele wissel in de 69e minuut om meer energie in het team te krijgen. Tot kansen kwam het bijna niet, want Oane van der Heide, Niels de Vries en Aldert Hietkamp speelden een puike pot achterin, geholpen door de ervaren keeper Gerwin van der Meulen. Daarentegen moesten de Friese Boys spelers het ontgelden bij een aantal overtredingen van Ropta Boys, de scheidsrechter die met een lach op het gezicht floot, hield de kaarten voor Ropta Boys op zak. In de 75e minuut zorgde Luutzen Postma (bij de aanname hands?) met een verkapte crossbal dat Matthias Scholtus in bal bezit kwam en zijn voorzet werd door spits Pieter van der Zwaag uitstekend in de bovenhoek gekopt 0-4. Riemer Atema, de gedreven spelende Andries van der Zwaag en Matthias Scholtus werden vervangen door Ilian Egeh, Milan Top en Luut Faber. In de slotfase kreeg Ropta Boys nog 2 uitstekende kansen, maar Rutger en Rudi Torensma wisten keeper Gerwin van der Meulen niet te  passeren. Jeugdkeeper Jesse Komrij kwam keeper Gerwin van der Meulen nog vervangen, hij kreeg een publiekswissel/staande ovatie, omdat de 51 jarige Gerwin bij afwezigheid van andere keepers zich beschikbaar stelde voor Friese Boys 1 voor 3 wedstrijden. De 15 jarige keeper Komrij moest direct in actie op een kopbal van André Turkstra en redde fraai. Na enkele corners van Ropta Boys vond de scheidsrechter het wel genoeg en stapte Friese Boys met een verdiende 0-4 winst van het veld.

De trainers van Ropta Boys gebroeders Kool hadden meer verwacht van hun team. Friese Boys trainer Ayelt van Zuiden was dik tevreden en vooral de 2e helft tegen de wind in, werden prima combinaties op de mat gelegd en de doelpunten waren een lust voor het oog. Het is genieten van de resultaten en het spel van Friese Boys, maar met beide benen op de grond blijven staan. Friese Boys speelt geen oefenwedstrijd en ontvangt  zaterdag 28 oktober Noordbergum, die vorig jaar met 4-1 van Friese Boys won in de beker. De daarop volgende tegenstanders zijn Boornbergum (uit), Drogeham (thuis) en Eastermar (uit). De resultaten tegen deze 4 tegenstanders, getipt in de top van de 4e klasse C, zullen uitwijzen of Friese Boys zich kan blijven meten in de top. Friese Boys staat nummer 1 (op doelsaldo) met de volle mep 12 punten uit 4 wedstrijden, net als Eastermar

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Jan Kempenaar